Black Week käynnissä 18.-28.11.

Lastenvaunujen osto-opas

Kaikki mitä sinun tulee tietää, ennen ensimmäisten lastenvaunujen hankintaa!


Ensinnäkin, onneksi olkoon!

Tieto perheenlisäyksestä on mitä ihanin uutinen, mutta tuo mukanaan myös paljon vastuuta ja kysymyksiä. Saattaa tuntua että on eksynyt ihmeellisten termien viidakkoon, kun tutustuminen lastanvaunuihin alkaa. Millaiset vaunut meidän perhe tarvitsee ja millaiset vaunut tulevat täyttämään juuri meidän perheen tarpeet?

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Muutamat peruskysymykset auttavat alkuun:


Millaiselta teidän arki näyttää?

Lastenvaunujen valintaan voi vaikuttaa paljon missä asuu, missä ja miten liikkuu. Mikäli asutte kaupungissa ja tykkäätte liikkua ostoskeskuksissa, pienissä kaupoissa sekä liikutte paljon julkisilla – suosittelemme hivenen pienempien ja ketterämpien vaunujen hankintaa. Kaupunkien vilinässä ja ahtaissa paikoissa on mukavampaa liikkua vaunuilla jotka ovat kevyemmät, ulkomitoiltaan hieman pienemmät ja kääntyvät etupyörät ovat lähes pakko (nykypäivänä melkein kaikki lastenvaunut ovat varustettu kääntyvillä etupyörillä, muutamaa klassisempaa mallia luukuunottamatta).

Mikäli liikutte paljon autolla, on suositeltavaa harkita lastenvaunumallia, joka on mitoiltaan pieni ja menee kokoon taitettuna kompaktiin pakettiin. Pienestä koosta on myös hyötyä säilytyksessä kotona, mikäli tilaa on vähemmän. Auton kanssa liikkuessa on myös hyvä pitää mielessä travel system -ominaisuus – mutta siitä lisää hieman myöhemmin.

Mikäli talossanne on pieni hissi, kannattaa ottaa hissin mitat talteen ennen kuin lastenvaunujen seulonta aloitetaan – mikäli vaunut siis halutaan hissillä asuntoon asti. Jos vaunut eivät mahdu hissiin sen pienen koon takia, tai mikäli hissiä ei löydy ollenkaan, ei hätää. Lähes kaikki lastenvaunut ovat varustettu kantokahvallisella vaunukopalla joka on helppo napsauttaa irti rungosta ja ottaa mukaan. Joihinkin lastenvaunuihin on myös mahdollista valita vaunukopan korvaajaksi pehmeän kantokassin, joka on helpompi ja kevyempi kantaa – etenkin jos kerroksia on useampia.

Keskustan ulkopuolella asuvat kannattaa pitää mielessä vaunujen paremmat maasto-ominaisuudet. Tällöin on suositeltavampaa valita lastenvaunut jossa on suuremmat pyörät ja pehmeämpi jousitus.

Pidä nämä mielessä vaunujen valinnassa:

Vaunukoppa ja ratasosa? Muista että vaunukoppa toimii vauvan nukkumapaikkana ensimmäiset 6 kuukautta, jonka jälkeen siirrytään käyttämään istuinosaa/ratasosaa noin 3 vuotiaaksi saakka – joten istuinosan ominaisuuksia ei kannata unohtaa. Istuinosaan on hyvä siirtyä viimeistään kun pienokainen osaa istua omatoimisesti.

Onko vaunujen istuinosa käännettävä? Lähes kaikissa nykypäivän lastenrattaissa on käännettävä ratasistuin. Edellä mainitun ominaisuuden ansiosta lapsi voi matkustaa vaunukoppavaiheen jälkeen pidempää selkä menosuuntaan. Tämä on yleensä parempi pienelle lapselle ja se vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä ainutlaatuista suhdetta. Kun lapsi on valmis kohtaamaan maailman, voidaan kulkusuuntaa vaihtaa.

Lastenvaunujen koko? Mieti missä liikutte ja miten liikutte. Onko tarkoitus, että vaunut saa ajettua parvekkeelle päiväunia varten tai pitääkö ne mahtua hissiin? Missä vaunuja säilytetään ja kuljetetaanko niitä paljon autolla? Matkustatteko paljon ja haluatteko vaunut mukaan matkalle? Yleensä paljon matkustavat ostavat lastenvaunujen rinnalle pienemmät matkarattaat, joista useat mallit ovat niin pienikokoisia, että ne voidaan kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa.

Kuinka monta lasta on tarkoitus kuljettaa - kaksoset tai eri-ikäiset sisarukset? Mikäli lapsia on useampia on vaihtoehtoina joko peräkkäin istuttavat tai vierekkäin istuttavat vaunumallit. Monissa malleissa myös toinen istuin on irrotettavissa, jolloin kahden lapsen vaunut muuttuvat käteväksi yhden lapsen vaunuiksi. Lähes kaikkiin lastenvaunuihin on myös mahdollista kiinnittää seisomalauta (tai ns. sisaruslauta), jolla mukana kulkee hivenen vanhempi lapsi pidemmillä päiväreissuilla.

Työntäjien pituudet? Mikäli lastenvaunuja työntää arkikäytössä hyvinkin eri-pituiset henkilöt, on hyvä huomioida lastenvaunujen asian korkeussäätö.

Säilytystila lastenvaunuissa? Jos liikutte paljon julkisilla ja käytte ostoksilla, kannattaa huomioida että säilytystilaa löytyy tarpeeksi. Usein on myös tarpeellista kuljettaa mukana kaikki lasten tarpeelliset tavarat, esim. lelut, vaipat, ruoat, tuttipullot jne.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Mitkä ovat lastenvaunujen ja lastenrattaiden erot ja mitä muut termit tarkoittavat?


Kuten aiemmin mainittu, termiviidakosta voi olla hankala heti saada otetta. Kerromme tässä hieman tarkemmin eri malleista.

Lastenvaunut - Tutustu tästä

Lastenvaunut on varustettu vaunukopalla vastasyntynyttä varten. Lähes poikkeuksetta kaikki nykypäivän lastenvaunut tulevat varustettua myös istuinosalla/ratasosalla.

Yhdistelmävaunut - Tutustu tästä

Yllä mainitsimme jo, että tänä päivänä lähes kaikki lastenvaunut tulevat varustettuna myös istuinosalla/ratasosalla. Tällöin yhdistelmissä löytyy sekä lastenvaunut että lastenrattaat. Tiettyihin yhdistelmävaunuihin on vaunukopan sijaan mahdollista valita myös pehmeä kantokassi. Pehmeä kantokassi on luontaisempi valinta jos esim. talossa ei ole hissiä ja kantokassia joutuu kantamaan paljon. Yhdistelmävaunujen istuinosa on yleisesti monipuolisesti säädettävä lapsen kehityksen mukaan, esim. kallistettavissa makuuasentoon, säädettävä jalkatuki ja koko istuinosan kääntäminen.

Tuplavaunut/-rattaat - Tutustu tästä

Tuplavaunut ovat pääsääntöisesti tarkoitettu kahdelle eri-ikäiselle lapselle. Usein tuplavaunut voidaan varustaa yhdellä vaunukopalla tai pehmeällä kantokassilla vastasyntyneelle ja sisaristuimella hieman vanhemmalle lapselle. Tuplavaunuja on saatavilla sekä peräkkäin että vierekkäin istuttavia malleja.

Kaksostenvaunut (yleisesi myös tuplavaunut) - Tutustu tästä

Kaksostenvaunut voidaan varustaa samanaikaisesti kahdella vaunukopalla/kantokassilla, ja myöhemmässä vaiheessa kahdella istuinosalla. Monet markkinoilla olevat kaksosten ovat erittäin monipuoliset, ja ne voidaankin muunnelle yhdelle, kahdelle eri-ikäiselle tai kaksosille sopivaksi. Kaksotenvaunuja on saatavilla sekä peräkkäin, että vierekkäin istuttavia malleja.

Travel system - Tutustu tästä

Travel system tarkoittaa yleisesti lastenvaunuja (vaunukopalla/kantokassilla ja istuinosalla), johon on mahdollista myös kiinnittää turvakaukalo (lapsen ensimmäinen turvaistuin autoon). Nykypäivänä lähes kaikkiin lastenvaunuihin, lastenrattaisiin ja matkarattaisiin on mahdollista kiinnittää turvakaukalo. Pääsääntöisesti turvakaukalon kiinnittämistä varten tarvitaan erilliset sovittimet/adapterit, joilla turvakaukalo lukitaan turvallisesti lastenvaunujen runkoon. Kaikki mallit eivät ole keskenään yhteensopivia, joten jos on mieltynyt tiettyyn vaunumalliin, kannattaa selvittä mikä turvakaukalo siihen sopii ennen ostopäätöstä.

Matkarattaat - Tutustu tästä

Matkarattaat ovat yleisesti kevyet sekä pienikokoiset ja nimensä mukaisesti soveltuva erinomaisesti matkoille. Pääsääntöisesti matkarattaat soveltuvat hieman vanhemmille lapsille (yli 6 kk+), mutta monella valmistajalla on myös saatavilla lisävarusteita, jolla matkarattaat voidaan muuntaa pienelle vauvalle sopivaksi. Matkarattaita löytyy hyvin erilaisilla ominaisuuksilla, mutta suosituimmat mallit ovat tänä päivänä erittäin pienikokoiset matkarattaat, jotka ovat mahdollisia ottaa mukaan lentomatkoilla käsimatkatavaroissa.

Lastenrattaat - Tutustu tästä

Nykypäivänä ei enää se suosituin vaihtoehto, joka johtuu siitä että yleisesti lähes kaikki yhdistelmävaunut muuttuvat käteviksi lastenrattaiksi. Lastenrattaat ovat pääsääntöisesti hieman yksinkertaisemmat käyttää, hieman kookkaammat ja kasvot menosuuntaan varustetulla istuinosalla. Lastenrattaat ovat usein käytössä ”kakkosrattaina” tai ”tarharattaina”.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Varusteviidakko – Mitä lisävarusteita oikeasti tarvitsen?


Lisävarusteet lastenvaunuihin ja lastenrattaisiin - Tutustu tästä

Lisävarusteita on saatavilla joka lähtöön, tärkeintä lastenvaunujen varusteiden valinnassa on kuitenkin mihin vuodenaikaan pienokainen syntyy. Kesällä harvemmin on tarvetta lämpöpussille tai heijastimelle, ja talven paukkupakkasilla ei välttämättä ole käyttöä hyönteisverkolle tai sadesuojalle. Alla löydät luoteltuna yleisimmät lastenvaunujen lisävarusteet.

Turvaistuimen sovittimet tai ns. adapterit - Tutustu tästä

Tämä on ehdoton mikäli liikutte paljon auton kanssa! Pienokainen nukahtaa yleensä helposti automatkoilla, tällöin on helpompaa siirtää vauva turvakaukalossa suoraan kiinni lastenvaunujen runkoon. Vauvaa ei tarvitse irrottaa turvakaukalon vöistä ja turhaan herättää kesken unien. Kaikki merkit eivät ole keskenään yhteensopivia, joten jos on mieltynyt tietyn valmistajan turvakaukaloon, kannattaa selvittä mihin lastenvaunuun se sopii.

Lastenvaunujen tai -rattaiden sadesuoja - Tutustu tästä

Usein sadesuoja voi kuulua vaunupakettiin ja tällöin ei erikseen tarvitse ostaa lastenvaunujen sadesuojaa. Halutessaan voi myös sadesuojan ostaa erikseen. Monet valmistajat tarjoavat mallikohtaisia sadesuojia, jonka lisäksi on saatavilla myös yleismallisia sadesuojia. Lähes kaikki yleismalliset sadesuojat sopivat lähes kaikkiin markkinoilla oleviin lastenvaunuihin tai lastenrattaisiin. Pimeään vuodeaikaan kannattaa valita kokonaan heijastavasta materiaalista valmistettu vaunujen sadesuoja.

Hyönteis-/eläinverkot - Tutustu tästä

Kesällä saatavat hyönteiset, itikat ja ampiaiset olla todellinen riesa. Tällöin kannatta ehdottomasti harkita hyönteisverkon ostamista lastenvaunuihin. Yleismalliset lastenvaunujen hyttysverkot sopivat lähes kaikkiin markkinoilla oleviin lastenvaunumerkkeihin. Saatavilla on myös kissaverkko lastenvaunuihin, joka on valmistettu kestävämmästä verkkokankaasta ja on oiva suoja mikäli kotona on esim. kissa tai jos takapihalla asustelee paljon oravia.

Heijastimet lastenvaunuihin - Tutustu tästä

Pimeään vuodenaikaan yksi helpompia ja edullisimpia henkivakuutuksia on erilaiset heijastimet. Lastenvaunujen runkoon laitettavat teippiheijastimet tai tekstiileihin kiinnitettävä tai liimattavat heijastimet varmistavat näkyvyyden pimeällä.

Pehmeä kantokassi - Tutustu tästä

Yleensä hieman pienempi kovapohjainen ja kantokahvallinen vaunukopan korvike. Pehmeää kantokassia voidaan käyttää ratasistuimen päällä, mikäli istuinosan selkänoja ja jalkatuki saadaan kallistettua täyteen makuuasentoon. Ergonomisissa istuinosissa (ns. kuppi-istuin) ei ole mahdollista käyttää pehmeää kantokassia. Jos lastenvaunuissa on tarpeeksi suurikokoinen vaunukoppa, voidaan myös vaunukopan sisälle sujauttaa pehmeä kantokassi. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos esim. asuu kerrostalossa ilman hissiä – lastenvaunut voidaan jättää vaunukellariin ja vauva kantaa ylös, kevyessä pehmeässä kantokassissa.

Hoitolaukku - Tutustu tästä

Jokaisen pienen vauvan vanhemman lähes pakollinen lisävaruste. Hoitolaukkuja löytyy paljon erilaisia, eri kokoja ja eri varusteilla. Monet lastenvaunuvalmistajalla on myös omat hoitolaukkumallinsa. Hyvin varusteltuun hoitolaukkuun sisältyy usein pehmustettu vaipanvaihtoalusta, eristetty tuttipullotasku joka pitää juoman kylmänä tai kuumana ja useita käteviä taskuja tuteille, vaipoille, ruuille, puhdistuspyykeille jne.

Työntöaisanlaukku tai ns. organiser - Tutustu tästä

Lastenvaunujen tai lastenrattaiden työntöaisaan kiinnitettävä säilytyslaukku on kätevä pientavaroiden, kuten esim. matkapuhelimen, avainten tms. säilyttämiseen. Usein työntöaisanlaukuissa on myös pullotasku tai mukipidike.

Mukiteline - Tutustu tästä

Saatat kuvitella, että mukiteline lastenvaunuissa on turhuuksien turhuus. Mutta mukitelinettä ei ole kehitetty ainoastaan vanhempien latte varten, vaan siinä on kätevä pitää aina käden ulottuvilla pienokaisen vesipullo, tuttipullo ja huvitutti jne. Moni vanhempi varmasti allekirjoittaisi että mukiteline on lastenvaunuissa lähes pakollinen varuste!

Lämpöpussi - Tutustu tästä

Kylmällä säällä loistava lisävaruste! Lämpöpusseja on monenlaisia… turvakaukalolämpöpusseja, lastenvaunulämpöpusseja, välikausikausilämpöpusseja, talvilämpöpusseja sekä untuva- tai lampaantaljalämpöpusseja. Useimmat lämpöpussit ovat yleismallisia ja sopivat lähes kaikkiin turvakaukalo- tai lastenvaunumerkkeihin. Lämpöpussi kannattaa valita lämpötilan mukaan, esim. etelässä pärjää hivenen ohuemmalla pussilla, kun taas lapin pakkasissa kannattaa valita paksumpi untuvalämpöpussi. Monet lastenvaunuvalmistajat tarjoavat myös omia lämpöpusseja, jotka sointuvat kauniisti myös vaunujen värimaalimaan ja myös istuvat täydellisesti oman mallin ratasistuimeen.

Maasto-/talvipyörät - Tutustu tästä

Suuri osa tämän päivä lastenvaunuista ja lastenrattaista ovat varustettu pienillä kääntyvillä etupyörillä. Pienet etupyörät saatavat olla haastavammat liikkumisen kannalta talvella, ja siksi monet valmistajat tarjoavatkin erikseen ostettavia ns. maasto- tai talvipyöriä.

Päivänvarjot/aurinkokuomut - Tutustu tästä

Usein lastenvaunujen kuomut voivat olla laajennettavissa tai sitten kuomuissa voi olla sisäänrakennettuna erillinen aurinkosuojalippa ja tuuletusaukot. Mikäli lastenvaunuissa kuitenkaan ei ole tarpeeksi hyvä aurinkosuoja, esim. etelänmatkaa ajatellen, on hyvä harkita erillisen aurinkosuojakuomun tai päivänvarjon hankkimista. Suurin osa lastenvaunujen ja lastenrattaiden aurinkosuojista ja aurinkokuomuista tarjoaa parhaan mahdollisen suojan UV-säteitä vastaan (UPF50+).

Sisaruslauta/seisomalauta - Tutustu tästä

Kun on useamman lapsen kanssa liikkeellä, etenkin pidemmillä päiväretkillä, saattaa usein käydä niin että pienet jalat eivät jaksa koko reissua kävellä. Tällöin ratkaisuna on lastenvaunujen runkoon kiinnitettävä seisomalauta. Monet valmistat tarjoavat omiin malleihinsa sopivia ratkaisuja, mutta saatavilla on myös yleismallisia sisaruslautoja jotka sopivat lähes kaikkiin lastenvaunuihin, lastenrattaisiin ja matkarattaisiin.

Kuljetuslaukku - Tutustu tästä

Paljon matkustelevan perheen on hyvä harkita lastenvaunujen kuljetuslaukkua. Lastenrattaiden kuljetuslaukku suojaa runkoa ja kankaita iskuilta, lialta ja pölyltä esim. lento- tai junamatkan ajan. Kuljetuslaukkuja löytyy useita, saatavilla on pehmustettuja kuljetuslaukkuja, jotka soveltuva paremmin lentomatkailuun sekä ohuempia kuljetuspusseja jotka suojaa rattaat esim. bussi tai automatkoilla.

Istuinpehmuste - Tutustu tästä

Istuinpehmustetta käytetään lastenrattaissa istuinosan päällä tarjoamaan suojaa ja lisämukavuutta. Saatavilla on sekä valmistajakohtaisia kuin yleismallisia istuinpehmusteita rattaisiin.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Milloin lastenvaunut kannattaa tilata?


Vaunu-aitta on täyden palvelun lastentarvikeliike.

Suosittelemme että lastenvaunut, turvakaukalo ja mahdolliset muut tärkeimmät lastentuotteet tilataan noin 4-8 viikkoa ennen laskettua aikaa.

Pyrimme pitämään mahdollisimman monipuolista varastoa, mutta suosituimmat vaunumallit saatavat joskus yllättäen loppua varastoltamme. Useimmilla valmistajilla on kuitenkin hyvinkin lyhyet toimitusajat, mikäli tuotteet ovat päässeet loppumaan varastoltamme. Jos osa tuotteista löytyy heti varastoltamme, voidaan ne varata valmiiksi odottamaan puuttuvia tuotteita. Kun kaikki tavarat ovat saapuneet varastollemme, voidaan noutopäivä sopia etukäteen ja toivomuksenne mukaan kasaamme lastenvaunut valmiiksi käyttökuntoon. Noutohetkellä saatte halutessanne myös viimeisen opastuksen tuotteiden käyttöön.

Mikäli jälkikäteen ilmenee mitä tahansa kysymyksiä, olemme vain puhelinsoiton tai sähköpostiviestin päässä – ja tietenkin myymälässä apua on aina lähellä!

Myymälässä vaunuja tilatessa maksetaan tilauksen käsiraha ja loppuosa tilausta noudettaessa. Mikäli tilaus tehdään verkkokauppamme kautta, on valittavissa useita eri maksutapoja kuten lasku, osamaksu, luottokortti tai verkkopankki. Tilaus lähetetään luotettavasti ja nopeasti valintasi mukaan joko Postilla tai Matkahuollolla. Normaalisti lähetysaika varastoltamme on n. 1-3 päivää.

Takuu

Lähes kaikkiin lastenvaunuihin tarjoamme 2 vuoden takuun ja moneen merkkiin jopa 3 vuoden takuun (saattaa vaatia tuotteen rekisteröimisen valmistajan verkkosivuille). Lastenvaunujen ja turvakaukaloiden takuuajat löytyvät ostokuitilta tai lähetteeltä. Mikäli lastenvaunuihin ilmenee mitä tahansa ongelmia, voitte suoraan ottaa yhteyttä myymäläämme puhelimitse, sähköpostitse tai täyttää reklamaatiokaavake verkkosivuillamme. Suosittelemme säilyttämään ostokuitin tai lähetteen ostotodistuksena mahdollisissa takuuasioissa. Kaikissa takuu-, reklamaatio- tai huoltoasioissa löytyy apu suoraan myymälästämme.

Lastenvaunujen huolto ja jälleenmyynti?

Valikoimistamme löytyvät laadukkaat ja maailmalla hyvin tunnetut lastenvaunumerkit. Kuten kaikki kulutustavarat, myös lastenvaunut vaativat huolenpitoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Hyvin säilytetyt ja huolletut lastenvaunut säilyttävä arvonsa erittäin hyvin pidemmänkin käytön jälkeen ja soveltuvat usein monen lapsen käyttöön. Perushuollot kuten osien puhdistaminen ja ravaaminen, tekstiiliosien pesu, pyörien pumppaaminen ja paikkaaminen onnistuu usein helposti kotona. Tarvittaessa huoltomme kuitenkin avustaa useimpien perushuoltojen kanssa. Vaativammat huollot kuten osien vaihtaminen ja muut korjaustyöt suosittelemme jättämään ammattitaitoisen huoltomme harteille. Kannattaa myös huomioida, että takuuaikana itse suoritetut osien vaihtamiset tai muut vastaavat saattavat johtaa takuun raukeamiseen.

Vaunu-aitta on täyden palvelun lastentarvikeliike.

Haluamme pitää asiakkaistamme huolta koko meidän yhteisen matkan ajan, siitä lähtien kun astutte ensimmäisen kerran myymäläämme. Asiantunteva ja hyvin koulutettu myymälähenkilökuntamme auttaa kaikissa lastenvaunuihin, turvaistuimiin tai lastenhoitotuotteisiin liittyvissä kysymyksiä. Meihin saa parhaiten yhteyttä suoraan myymälästä, puhelimitse tai sähköpostilla, mutta pyrimme myös vastailemaan kysymyksiin sosiaalisen median välityksellä.

Huolto- tai reklamaatioasioissa yhteydenotto onnistuu edellä mainittujen lisäksi myös verkkosivujemme huolto-osion kautta.

Koska arki pienten lasten kanssa voi usein olla hyvin kiireistä, on tärkeätä että lastenvaunut ja lastenrattaat toimivat moitteitta. Tästä syystä haluammekin tarjota asiakkaillemme lastenvaunujen huoltopalvelun. Vaunu-aitasta ostettuja vaunuja ja rattaita huollamme luonnollisesti takuu-aikana sekä myös takuu-ajan päätyttyä korvausta vastaan.

Varaa aika esittelyyn - Vaunu-aitta

Kaikki mitä sinun tulee tietää, ennen ensimmäisten lastenvaunujen hankintaa!


Ensinnäkin, onneksi olkoon!

Tieto perheenlisäyksestä on mitä ihanin uutinen, mutta tuo mukanaan myös paljon vastuuta ja kysymyksiä. Saattaa tuntua että on eksynyt ihmeellisten termien viidakkoon, kun tutustuminen lastanvaunuihin alkaa. Millaiset vaunut meidän perhe tarvitsee ja millaiset vaunut tulevat täyttämään juuri meidän perheen tarpeet?

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Muutamat peruskysymykset auttavat alkuun:


Millaiselta teidän arki näyttää?

Lastenvaunujen valintaan voi vaikuttaa paljon missä asuu, missä ja miten liikkuu. Mikäli asutte kaupungissa ja tykkäätte liikkua ostoskeskuksissa, pienissä kaupoissa sekä liikutte paljon julkisilla – suosittelemme hivenen pienempien ja ketterämpien vaunujen hankintaa. Kaupunkien vilinässä ja ahtaissa paikoissa on mukavampaa liikkua vaunuilla jotka ovat kevyemmät, ulkomitoiltaan hieman pienemmät ja kääntyvät etupyörät ovat lähes pakko (nykypäivänä melkein kaikki lastenvaunut ovat varustettu kääntyvillä etupyörillä, muutamaa klassisempaa mallia luukuunottamatta).

Mikäli liikutte paljon autolla, on suositeltavaa harkita lastenvaunumallia, joka on mitoiltaan pieni ja menee kokoon taitettuna kompaktiin pakettiin. Pienestä koosta on myös hyötyä säilytyksessä kotona, mikäli tilaa on vähemmän. Auton kanssa liikkuessa on myös hyvä pitää mielessä travel system -ominaisuus – mutta siitä lisää hieman myöhemmin.

Mikäli talossanne on pieni hissi, kannattaa ottaa hissin mitat talteen ennen kuin lastenvaunujen seulonta aloitetaan – mikäli vaunut siis halutaan hissillä asuntoon asti. Jos vaunut eivät mahdu hissiin sen pienen koon takia, tai mikäli hissiä ei löydy ollenkaan, ei hätää. Lähes kaikki lastenvaunut ovat varustettu kantokahvallisella vaunukopalla joka on helppo napsauttaa irti rungosta ja ottaa mukaan. Joihinkin lastenvaunuihin on myös mahdollista valita vaunukopan korvaajaksi pehmeän kantokassin, joka on helpompi ja kevyempi kantaa – etenkin jos kerroksia on useampia.

Keskustan ulkopuolella asuvat kannattaa pitää mielessä vaunujen paremmat maasto-ominaisuudet. Tällöin on suositeltavampaa valita lastenvaunut jossa on suuremmat pyörät ja pehmeämpi jousitus.

Pidä nämä mielessä vaunujen valinnassa:

Vaunukoppa ja ratasosa? Muista että vaunukoppa toimii vauvan nukkumapaikkana ensimmäiset 6 kuukautta, jonka jälkeen siirrytään käyttämään istuinosaa/ratasosaa noin 3 vuotiaaksi saakka – joten istuinosan ominaisuuksia ei kannata unohtaa. Istuinosaan on hyvä siirtyä viimeistään kun pienokainen osaa istua omatoimisesti.

Onko vaunujen istuinosa käännettävä? Lähes kaikissa nykypäivän lastenrattaissa on käännettävä ratasistuin. Edellä mainitun ominaisuuden ansiosta lapsi voi matkustaa vaunukoppavaiheen jälkeen pidempää selkä menosuuntaan. Tämä on yleensä parempi pienelle lapselle ja se vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä ainutlaatuista suhdetta. Kun lapsi on valmis kohtaamaan maailman, voidaan kulkusuuntaa vaihtaa.

Lastenvaunujen koko? Mieti missä liikutte ja miten liikutte. Onko tarkoitus, että vaunut saa ajettua parvekkeelle päiväunia varten tai pitääkö ne mahtua hissiin? Missä vaunuja säilytetään ja kuljetetaanko niitä paljon autolla? Matkustatteko paljon ja haluatteko vaunut mukaan matkalle? Yleensä paljon matkustavat ostavat lastenvaunujen rinnalle pienemmät matkarattaat, joista useat mallit ovat niin pienikokoisia, että ne voidaan kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa.

Kuinka monta lasta on tarkoitus kuljettaa - kaksoset tai eri-ikäiset sisarukset? Mikäli lapsia on useampia on vaihtoehtoina joko peräkkäin istuttavat tai vierekkäin istuttavat vaunumallit. Monissa malleissa myös toinen istuin on irrotettavissa, jolloin kahden lapsen vaunut muuttuvat käteväksi yhden lapsen vaunuiksi. Lähes kaikkiin lastenvaunuihin on myös mahdollista kiinnittää seisomalauta (tai ns. sisaruslauta), jolla mukana kulkee hivenen vanhempi lapsi pidemmillä päiväreissuilla.

Työntäjien pituudet? Mikäli lastenvaunuja työntää arkikäytössä hyvinkin eri-pituiset henkilöt, on hyvä huomioida lastenvaunujen asian korkeussäätö.

Säilytystila lastenvaunuissa? Jos liikutte paljon julkisilla ja käytte ostoksilla, kannattaa huomioida että säilytystilaa löytyy tarpeeksi. Usein on myös tarpeellista kuljettaa mukana kaikki lasten tarpeelliset tavarat, esim. lelut, vaipat, ruoat, tuttipullot jne.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Mitkä ovat lastenvaunujen ja lastenrattaiden erot ja mitä muut termit tarkoittavat?


Kuten aiemmin mainittu, termiviidakosta voi olla hankala heti saada otetta. Kerromme tässä hieman tarkemmin eri malleista.

Lastenvaunut - Tutustu tästä

Lastenvaunut on varustettu vaunukopalla vastasyntynyttä varten. Lähes poikkeuksetta kaikki nykypäivän lastenvaunut tulevat varustettua myös istuinosalla/ratasosalla.

Yhdistelmävaunut - Tutustu tästä

Yllä mainitsimme jo, että tänä päivänä lähes kaikki lastenvaunut tulevat varustettuna myös istuinosalla/ratasosalla. Tällöin yhdistelmissä löytyy sekä lastenvaunut että lastenrattaat. Tiettyihin yhdistelmävaunuihin on vaunukopan sijaan mahdollista valita myös pehmeä kantokassi. Pehmeä kantokassi on luontaisempi valinta jos esim. talossa ei ole hissiä ja kantokassia joutuu kantamaan paljon. Yhdistelmävaunujen istuinosa on yleisesti monipuolisesti säädettävä lapsen kehityksen mukaan, esim. kallistettavissa makuuasentoon, säädettävä jalkatuki ja koko istuinosan kääntäminen.

Tuplavaunut/-rattaat - Tutustu tästä

Tuplavaunut ovat pääsääntöisesti tarkoitettu kahdelle eri-ikäiselle lapselle. Usein tuplavaunut voidaan varustaa yhdellä vaunukopalla tai pehmeällä kantokassilla vastasyntyneelle ja sisaristuimella hieman vanhemmalle lapselle. Tuplavaunuja on saatavilla sekä peräkkäin että vierekkäin istuttavia malleja.

Kaksostenvaunut (yleisesi myös tuplavaunut) - Tutustu tästä

Kaksostenvaunut voidaan varustaa samanaikaisesti kahdella vaunukopalla/kantokassilla, ja myöhemmässä vaiheessa kahdella istuinosalla. Monet markkinoilla olevat kaksosten ovat erittäin monipuoliset, ja ne voidaankin muunnelle yhdelle, kahdelle eri-ikäiselle tai kaksosille sopivaksi. Kaksotenvaunuja on saatavilla sekä peräkkäin, että vierekkäin istuttavia malleja.

Travel system - Tutustu tästä

Travel system tarkoittaa yleisesti lastenvaunuja (vaunukopalla/kantokassilla ja istuinosalla), johon on mahdollista myös kiinnittää turvakaukalo (lapsen ensimmäinen turvaistuin autoon). Nykypäivänä lähes kaikkiin lastenvaunuihin, lastenrattaisiin ja matkarattaisiin on mahdollista kiinnittää turvakaukalo. Pääsääntöisesti turvakaukalon kiinnittämistä varten tarvitaan erilliset sovittimet/adapterit, joilla turvakaukalo lukitaan turvallisesti lastenvaunujen runkoon. Kaikki mallit eivät ole keskenään yhteensopivia, joten jos on mieltynyt tiettyyn vaunumalliin, kannattaa selvittä mikä turvakaukalo siihen sopii ennen ostopäätöstä.

Matkarattaat - Tutustu tästä

Matkarattaat ovat yleisesti kevyet sekä pienikokoiset ja nimensä mukaisesti soveltuva erinomaisesti matkoille. Pääsääntöisesti matkarattaat soveltuvat hieman vanhemmille lapsille (yli 6 kk+), mutta monella valmistajalla on myös saatavilla lisävarusteita, jolla matkarattaat voidaan muuntaa pienelle vauvalle sopivaksi. Matkarattaita löytyy hyvin erilaisilla ominaisuuksilla, mutta suosituimmat mallit ovat tänä päivänä erittäin pienikokoiset matkarattaat, jotka ovat mahdollisia ottaa mukaan lentomatkoilla käsimatkatavaroissa.

Lastenrattaat - Tutustu tästä

Nykypäivänä ei enää se suosituin vaihtoehto, joka johtuu siitä että yleisesti lähes kaikki yhdistelmävaunut muuttuvat käteviksi lastenrattaiksi. Lastenrattaat ovat pääsääntöisesti hieman yksinkertaisemmat käyttää, hieman kookkaammat ja kasvot menosuuntaan varustetulla istuinosalla. Lastenrattaat ovat usein käytössä ”kakkosrattaina” tai ”tarharattaina”.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Varusteviidakko – Mitä lisävarusteita oikeasti tarvitsen?


Lisävarusteet lastenvaunuihin ja lastenrattaisiin - Tutustu tästä

Lisävarusteita on saatavilla joka lähtöön, tärkeintä lastenvaunujen varusteiden valinnassa on kuitenkin mihin vuodenaikaan pienokainen syntyy. Kesällä harvemmin on tarvetta lämpöpussille tai heijastimelle, ja talven paukkupakkasilla ei välttämättä ole käyttöä hyönteisverkolle tai sadesuojalle. Alla löydät luoteltuna yleisimmät lastenvaunujen lisävarusteet.

Turvaistuimen sovittimet tai ns. adapterit - Tutustu tästä

Tämä on ehdoton mikäli liikutte paljon auton kanssa! Pienokainen nukahtaa yleensä helposti automatkoilla, tällöin on helpompaa siirtää vauva turvakaukalossa suoraan kiinni lastenvaunujen runkoon. Vauvaa ei tarvitse irrottaa turvakaukalon vöistä ja turhaan herättää kesken unien. Kaikki merkit eivät ole keskenään yhteensopivia, joten jos on mieltynyt tietyn valmistajan turvakaukaloon, kannattaa selvittä mihin lastenvaunuun se sopii.

Lastenvaunujen tai -rattaiden sadesuoja - Tutustu tästä

Usein sadesuoja voi kuulua vaunupakettiin ja tällöin ei erikseen tarvitse ostaa lastenvaunujen sadesuojaa. Halutessaan voi myös sadesuojan ostaa erikseen. Monet valmistajat tarjoavat mallikohtaisia sadesuojia, jonka lisäksi on saatavilla myös yleismallisia sadesuojia. Lähes kaikki yleismalliset sadesuojat sopivat lähes kaikkiin markkinoilla oleviin lastenvaunuihin tai lastenrattaisiin. Pimeään vuodeaikaan kannattaa valita kokonaan heijastavasta materiaalista valmistettu vaunujen sadesuoja.

Hyönteis-/eläinverkot - Tutustu tästä

Kesällä saatavat hyönteiset, itikat ja ampiaiset olla todellinen riesa. Tällöin kannatta ehdottomasti harkita hyönteisverkon ostamista lastenvaunuihin. Yleismalliset lastenvaunujen hyttysverkot sopivat lähes kaikkiin markkinoilla oleviin lastenvaunumerkkeihin. Saatavilla on myös kissaverkko lastenvaunuihin, joka on valmistettu kestävämmästä verkkokankaasta ja on oiva suoja mikäli kotona on esim. kissa tai jos takapihalla asustelee paljon oravia.

Heijastimet lastenvaunuihin - Tutustu tästä

Pimeään vuodenaikaan yksi helpompia ja edullisimpia henkivakuutuksia on erilaiset heijastimet. Lastenvaunujen runkoon laitettavat teippiheijastimet tai tekstiileihin kiinnitettävä tai liimattavat heijastimet varmistavat näkyvyyden pimeällä.

Pehmeä kantokassi - Tutustu tästä

Yleensä hieman pienempi kovapohjainen ja kantokahvallinen vaunukopan korvike. Pehmeää kantokassia voidaan käyttää ratasistuimen päällä, mikäli istuinosan selkänoja ja jalkatuki saadaan kallistettua täyteen makuuasentoon. Ergonomisissa istuinosissa (ns. kuppi-istuin) ei ole mahdollista käyttää pehmeää kantokassia. Jos lastenvaunuissa on tarpeeksi suurikokoinen vaunukoppa, voidaan myös vaunukopan sisälle sujauttaa pehmeä kantokassi. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos esim. asuu kerrostalossa ilman hissiä – lastenvaunut voidaan jättää vaunukellariin ja vauva kantaa ylös, kevyessä pehmeässä kantokassissa.

Hoitolaukku - Tutustu tästä

Jokaisen pienen vauvan vanhemman lähes pakollinen lisävaruste. Hoitolaukkuja löytyy paljon erilaisia, eri kokoja ja eri varusteilla. Monet lastenvaunuvalmistajalla on myös omat hoitolaukkumallinsa. Hyvin varusteltuun hoitolaukkuun sisältyy usein pehmustettu vaipanvaihtoalusta, eristetty tuttipullotasku joka pitää juoman kylmänä tai kuumana ja useita käteviä taskuja tuteille, vaipoille, ruuille, puhdistuspyykeille jne.

Työntöaisanlaukku tai ns. organiser - Tutustu tästä

Lastenvaunujen tai lastenrattaiden työntöaisaan kiinnitettävä säilytyslaukku on kätevä pientavaroiden, kuten esim. matkapuhelimen, avainten tms. säilyttämiseen. Usein työntöaisanlaukuissa on myös pullotasku tai mukipidike.

Mukiteline - Tutustu tästä

Saatat kuvitella, että mukiteline lastenvaunuissa on turhuuksien turhuus. Mutta mukitelinettä ei ole kehitetty ainoastaan vanhempien latte varten, vaan siinä on kätevä pitää aina käden ulottuvilla pienokaisen vesipullo, tuttipullo ja huvitutti jne. Moni vanhempi varmasti allekirjoittaisi että mukiteline on lastenvaunuissa lähes pakollinen varuste!

Lämpöpussi - Tutustu tästä

Kylmällä säällä loistava lisävaruste! Lämpöpusseja on monenlaisia… turvakaukalolämpöpusseja, lastenvaunulämpöpusseja, välikausikausilämpöpusseja, talvilämpöpusseja sekä untuva- tai lampaantaljalämpöpusseja. Useimmat lämpöpussit ovat yleismallisia ja sopivat lähes kaikkiin turvakaukalo- tai lastenvaunumerkkeihin. Lämpöpussi kannattaa valita lämpötilan mukaan, esim. etelässä pärjää hivenen ohuemmalla pussilla, kun taas lapin pakkasissa kannattaa valita paksumpi untuvalämpöpussi. Monet lastenvaunuvalmistajat tarjoavat myös omia lämpöpusseja, jotka sointuvat kauniisti myös vaunujen värimaalimaan ja myös istuvat täydellisesti oman mallin ratasistuimeen.

Maasto-/talvipyörät - Tutustu tästä

Suuri osa tämän päivä lastenvaunuista ja lastenrattaista ovat varustettu pienillä kääntyvillä etupyörillä. Pienet etupyörät saatavat olla haastavammat liikkumisen kannalta talvella, ja siksi monet valmistajat tarjoavatkin erikseen ostettavia ns. maasto- tai talvipyöriä.

Päivänvarjot/aurinkokuomut - Tutustu tästä

Usein lastenvaunujen kuomut voivat olla laajennettavissa tai sitten kuomuissa voi olla sisäänrakennettuna erillinen aurinkosuojalippa ja tuuletusaukot. Mikäli lastenvaunuissa kuitenkaan ei ole tarpeeksi hyvä aurinkosuoja, esim. etelänmatkaa ajatellen, on hyvä harkita erillisen aurinkosuojakuomun tai päivänvarjon hankkimista. Suurin osa lastenvaunujen ja lastenrattaiden aurinkosuojista ja aurinkokuomuista tarjoaa parhaan mahdollisen suojan UV-säteitä vastaan (UPF50+).

Sisaruslauta/seisomalauta - Tutustu tästä

Kun on useamman lapsen kanssa liikkeellä, etenkin pidemmillä päiväretkillä, saattaa usein käydä niin että pienet jalat eivät jaksa koko reissua kävellä. Tällöin ratkaisuna on lastenvaunujen runkoon kiinnitettävä seisomalauta. Monet valmistat tarjoavat omiin malleihinsa sopivia ratkaisuja, mutta saatavilla on myös yleismallisia sisaruslautoja jotka sopivat lähes kaikkiin lastenvaunuihin, lastenrattaisiin ja matkarattaisiin.

Kuljetuslaukku - Tutustu tästä

Paljon matkustelevan perheen on hyvä harkita lastenvaunujen kuljetuslaukkua. Lastenrattaiden kuljetuslaukku suojaa runkoa ja kankaita iskuilta, lialta ja pölyltä esim. lento- tai junamatkan ajan. Kuljetuslaukkuja löytyy useita, saatavilla on pehmustettuja kuljetuslaukkuja, jotka soveltuva paremmin lentomatkailuun sekä ohuempia kuljetuspusseja jotka suojaa rattaat esim. bussi tai automatkoilla.

Istuinpehmuste - Tutustu tästä

Istuinpehmustetta käytetään lastenrattaissa istuinosan päällä tarjoamaan suojaa ja lisämukavuutta. Saatavilla on sekä valmistajakohtaisia kuin yleismallisia istuinpehmusteita rattaisiin.

Lastenvaunujen osto-opas - Vaunu-aitta

Milloin lastenvaunut kannattaa tilata?


Vaunu-aitta on täyden palvelun lastentarvikeliike.

Suosittelemme että lastenvaunut, turvakaukalo ja mahdolliset muut tärkeimmät lastentuotteet tilataan noin 4-8 viikkoa ennen laskettua aikaa.

Pyrimme pitämään mahdollisimman monipuolista varastoa, mutta suosituimmat vaunumallit saatavat joskus yllättäen loppua varastoltamme. Useimmilla valmistajilla on kuitenkin hyvinkin lyhyet toimitusajat, mikäli tuotteet ovat päässeet loppumaan varastoltamme. Jos osa tuotteista löytyy heti varastoltamme, voidaan ne varata valmiiksi odottamaan puuttuvia tuotteita. Kun kaikki tavarat ovat saapuneet varastollemme, voidaan noutopäivä sopia etukäteen ja toivomuksenne mukaan kasaamme lastenvaunut valmiiksi käyttökuntoon. Noutohetkellä saatte halutessanne myös viimeisen opastuksen tuotteiden käyttöön.

Mikäli jälkikäteen ilmenee mitä tahansa kysymyksiä, olemme vain puhelinsoiton tai sähköpostiviestin päässä – ja tietenkin myymälässä apua on aina lähellä!

Myymälässä vaunuja tilatessa maksetaan tilauksen käsiraha ja loppuosa tilausta noudettaessa. Mikäli tilaus tehdään verkkokauppamme kautta, on valittavissa useita eri maksutapoja kuten lasku, osamaksu, luottokortti tai verkkopankki. Tilaus lähetetään luotettavasti ja nopeasti valintasi mukaan joko Postilla tai Matkahuollolla. Normaalisti lähetysaika varastoltamme on n. 1-3 päivää.

Takuu

Lähes kaikkiin lastenvaunuihin tarjoamme 2 vuoden takuun ja moneen merkkiin jopa 3 vuoden takuun (saattaa vaatia tuotteen rekisteröimisen valmistajan verkkosivuille). Lastenvaunujen ja turvakaukaloiden takuuajat löytyvät ostokuitilta tai lähetteeltä. Mikäli lastenvaunuihin ilmenee mitä tahansa ongelmia, voitte suoraan ottaa yhteyttä myymäläämme puhelimitse, sähköpostitse tai täyttää reklamaatiokaavake verkkosivuillamme. Suosittelemme säilyttämään ostokuitin tai lähetteen ostotodistuksena mahdollisissa takuuasioissa. Kaikissa takuu-, reklamaatio- tai huoltoasioissa löytyy apu suoraan myymälästämme.

Lastenvaunujen huolto ja jälleenmyynti?

Valikoimistamme löytyvät laadukkaat ja maailmalla hyvin tunnetut lastenvaunumerkit. Kuten kaikki kulutustavarat, myös lastenvaunut vaativat huolenpitoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Hyvin säilytetyt ja huolletut lastenvaunut säilyttävä arvonsa erittäin hyvin pidemmänkin käytön jälkeen ja soveltuvat usein monen lapsen käyttöön. Perushuollot kuten osien puhdistaminen ja ravaaminen, tekstiiliosien pesu, pyörien pumppaaminen ja paikkaaminen onnistuu usein helposti kotona. Tarvittaessa huoltomme kuitenkin avustaa useimpien perushuoltojen kanssa. Vaativammat huollot kuten osien vaihtaminen ja muut korjaustyöt suosittelemme jättämään ammattitaitoisen huoltomme harteille. Kannattaa myös huomioida, että takuuaikana itse suoritetut osien vaihtamiset tai muut vastaavat saattavat johtaa takuun raukeamiseen.

Vaunu-aitta on täyden palvelun lastentarvikeliike.

Haluamme pitää asiakkaistamme huolta koko meidän yhteisen matkan ajan, siitä lähtien kun astutte ensimmäisen kerran myymäläämme. Asiantunteva ja hyvin koulutettu myymälähenkilökuntamme auttaa kaikissa lastenvaunuihin, turvaistuimiin tai lastenhoitotuotteisiin liittyvissä kysymyksiä. Meihin saa parhaiten yhteyttä suoraan myymälästä, puhelimitse tai sähköpostilla, mutta pyrimme myös vastailemaan kysymyksiin sosiaalisen median välityksellä.

Huolto- tai reklamaatioasioissa yhteydenotto onnistuu edellä mainittujen lisäksi myös verkkosivujemme huolto-osion kautta.

Koska arki pienten lasten kanssa voi usein olla hyvin kiireistä, on tärkeätä että lastenvaunut ja lastenrattaat toimivat moitteitta. Tästä syystä haluammekin tarjota asiakkaillemme lastenvaunujen huoltopalvelun. Vaunu-aitasta ostettuja vaunuja ja rattaita huollamme luonnollisesti takuu-aikana sekä myös takuu-ajan päätyttyä korvausta vastaan.

 

Copyright © 2022 | Vaunu-aitta | Adimax International Ltd Oy Ab