Vaunujen, rattaiden ja turvaistuimien hoito-ohjeet

Asiantuntevaa lastentarvikeosaamista yli 50 vuoden kokemuksella

Hyvin hoidetut, oikein käytetyt ja säännöllisesti huolletut lastenvaunut, turvaistuimet ja lastentarvikkeet kestävät pitkään ja toimivat turvallisesti. Tähän oppaaseen olemme keränneet vinkkejä lastenvaunujen hoitoon ja huoltoon sekä muiden lastentarvikkeiden kunnossapitoon. Käyttöohjeiden mukaisesti käytetty tuote ja säännöllinen huolto, pitävät lastentarvikkeet turvallisena ja pidentää tuotteiden käyttöikä, mikä on niin ekologisesti kuin myös jälleenmyynnin kannalta järkevää.

 

ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA

 

TUTUSTU HUOLELLA KÄYTTÖOHJEISIIN

Lastenvaunujen ja turvaistuimien käyttöikä on usein hyvin pitkä ja tuotteiden monipuolisten ominaisuuksien takia, käyttöön voi usein liittyä todella paljon erilaisia yksityiskohtia. Tästä syystä yksi ehdottoman tärkeimmistä toimenpiteistä, joka tulee suorittaa ennen tuotteen käyttöönottoa, on huolellinen tutustuminen tuotteen käyttöohjeeseen. 

Myymälässä tuotteiden tärkeimmät turvaominaisuudet ja käyttöön liittyvät ohjeet käydään läpi tuotteen luovutushetkellä, mutta siitä huolimatta käyttöohjeet ovat tärkeä lukea. Verkkokaupan kautta ostetuille tuotteille voidaan järjestää tuotteiden etäesittely tarpeen mukaan.

Säästä aina ohjekirja myöhempää käyttöä varten!

 

LASTENVAUNUJEN HUOLTO

 

YLEISHUOLTO JA PUHDISTUS

LASTENVAUNUT JA -RATTAAT

Vaunujen yleiskunnossapitoon kuuluu säännöllinen kangasosien pesu sekä rungon kunnollinen puhdistus ja kuivaaminen. Kangasosien puhdistuksessa on tärkeä seurata käyttöohjeissa tai kankaissa löytyviä pesu- ja kuivausohjeita. Kaikki kangasosat eivät välttämättä ole pestävissä pesukoneessa, joten tahrat ja muut liat kannattaa pyhkiä kostealla rievulla mahdollisimman pian.

Ratasistuimelle tippuneet eväsmuruset tai likaisten vaateiden ja kenkien mukana tulleet pienet kivet ja hiekat, kannattaa säännöllisesti imuroida pois. Istuimelle jääneet kivet ja hiekanmuruset saattavat kuluttaa kankaita normaalia nopeammin. Istuimen voidaan myös hankkia erillinen istuinpehmuste, joka on helpompi irrottaa pesua varten ja parantaa myös istuinmukavuutta. Myös tavarakoriin joutuneet hiekat ja muut liiat on hyvä imuroida pois ja tavarakori pyyhkiä puhtaaksi kostella rievulla. Meri-ilmasto voi aiheuttaa ruostumista, joten rannikkoalueilla asuvat tai rannoilla usein vierailevat, kannattaa kohdistaa erityistä huomiota rungon säännölliseen pesuun ja kunnolliseen kuivaamiseen. Sama koskee sellaisilla alueilla asuvia, joilla talvella suoritetaan teiden suolausta.

PYÖRÄT

Lähes kaikissa lastenvaunuissa löytyy pikalukituksella irtoavat pyörät, joten ne on hyvä irrottaa pesun ja huollon ajaksi. Myös pyörien akselit ja laakerit on hyvä puhdistaa kunnolla rievulla ja puhdistuksen jälkeen rasvata ne vesivaseliinilla tai muulla vastaavalla rasvalla. Rasvaa on hyvä laitta sopiva määrä, jotta liikuuvat osat ovat hyvin voideltu, mutta ei kuitenkaan liikkaa, jotta ne eivät keräisi turhaan ylimääristä likaa ja pölyä itseensä. Muihin rasvausta tarvittaviin lastenvaunujen liikkuviin osiin, suositellaan käytettäväksi voitelevaa silikonispraytä. Silikonispray tukeutuu helposti ahtaisiin paikoihin, puhdistaa ja voitelee. Ylimäärinen silikonispray voidaan helposti pyyhkiä pois liinalla. Voitelua tulee välttää sellaisia osissa, jotka tarvitsevat kitkaa toimiakseen. Tällaiset ovat esimerkiksi rumpujarrutyyliset jarrumekanismit tai jotkin teleskooppisäätöisten työntöaisojen lukitukset. Lastenvaunuihin sopivia voiteluaineita myyvät esim. hyvin varustetut autotarvikeliikkeet ja polkupyöräliikkeet. Mikäli olet epävarma huoltotoimenpiteistä, saat lisätietoja Vaunu-aitan lastenvaunujen huollosta tai vaihtoehtoisesti voit jättää ne Vaunu-aittaa huolettavaksi.

ILMAPYÖRÄT

Jotkin lastenvaunut ovat varustettu ilmatäytteisillä pyörillä. Tämä tarkoittaa, että pyörä kostuu vanteesta, jonka päällä on sisä- ja ulkokumi. Ilmapyörät tarjoavat huonomassa maastossa yleisesti hieman pehmeämmän kyydin, mutta vaativat vähän enemmän huolenpitoa kumi-/vaahtomuovitäytteisiin pyöriin verrattuna. Ilmapyörät pitää säännöllisin väliajoin täyttää ilmalla. Pyörän liian matala ilmanpaine voi johtaa siihen, että vanteen ja ulkokumin väliin pääsee pieni kivi tai muu terävä esine, joka aiheuttaa sisäkumin rikkoutumisen. Vähäinen ilmanpaine tekee myös työntämisestä painavampaa. Sisäkumin puhjetessa, voidaan sisäkumi paikata tai vaihtaa kokonaan uuteen, vastaavasti kuten esim. polkupyörän sisäkumi. Uusia sisäkumeja on saatavilla täältä.

TURVAISTUIMET

Turvaistuimien huolto on omistajan näkökulmasta hieman vaivattomampaa lastenvaunuihin verrattuna, sillä turvaistuimen kunnossapitoon kuuluu lähinnä puhtaanapito. Lähes kaikki markkinoilla olevat johtavien valmistajien turvaistuimet ovat varustettu irrotettavilla istuinpäällisillä, joten ne saadaan helposti pesuun vahingon sattuessa. Nykyisissä turvaistuimissa on usein kääntöominaisuus, joten on myös tärkeää huolehtia siitä, että mekanismien väliin ei pääse roskia, pieniä kiviä tai hiekkaa. Tämä voivat aiheuttaa mekanismin toimintahäiriöitä tai pahimmassa tapauksessa vaarantaa matkustajan turvallisuuden. Lue aina turvalaitteen mukana tulleet viralliset käyttöohjeet ja seuraa niitä tarkasti. Turvaistuimiin ei yleisesti suositella mitään korjaustoimenpiteitä, muutoin kuin valmistajan virallisen huoltoliikkeen kautta. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli meiltä ostetussa turvalaitteessa ilmenee mitä tahansa toiminnallisia vikoja.

 

SÄILYTYS

 

SÄILYTÄ LASTENVAUNUT OIKEIN

Suomen vuodenajat ja sääolosuhteen ovat vaihtelevia ja aiheuttavat paljon erilaisia rasitteita lastenvaunujen materiaaleille - kosteista olosuhteista, talven pakkasiin ja loskakeleihin, kesän kuumuuteen ja auringon haitalliseen UV-säteilyyn. 

Vaikka suomen kesä on lyhyt, on aurinko myös armoton meillä. Lastenvaunuja tai lastenrattaita ei kannata säilyttää tai jättää seisomaan pitkäksi ajaksi suoraan auringonpaahteeseen, sillä haitalliset UV-säteet saattavat rasittaa kankaiden rakennetta, heikentää niiden ominaisuuksia tai haalistaa kankaita ennenaikaisesti.

Kosteina ja märkinä vuodenaikoina on ehdottoman tärkeää puhdistaa ja kuivata lastenvaunut aina käytön jälkeen. Kun lastenvaunut eivät ole käytössä, tulee ne säilyttää aina mahdollisuuksien mukaan lämpimässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. Lastenvaunujen ja rattaiden puhdistus ehkäisee mahdolliset kulumiset tai muut ruostevauriot metalliosissa - sekä mikä tärkeintä, oikeat säilytysolosuhteet estävät vaarallisen homeen syntymistä kangasosiin tai muihin tekstiiliosiin. Valitettavasti homekasvusto on käytännössä hävitystuomio kangasosille, koska home on mahdotonta saada pois.

Mikäli lastenvaunujen kangasosat ovat homeessa, voi varaosia tiedustella asiakaspalvelusta tai lähettää meille varaosakyselyn täältä: varaosakysely.

 

 

Asiantuntevaa lastentarviketuntemusta yli 50 vuoden kokemuksella

Vaunu-aitan asiantuntevat myyjät auttavat oikean lastenvaunun, lastenrattaiden tai turvaistuimen valinnassa. Lapsi voi kokeilla turvaistuinta myymälässä ja myös turvaistuinta on mahdollista nostaa autoon kokeilua varten etukäteen. Vaunu-aitasta ostettu turvaistuimen saa myös asennettuna autoon ilman lisäkustannuksia.

Copyright © 2022 | Vaunu-aitta | Adimax International Ltd Oy Ab